GOUT
APAKAH GOUT?
Gout ialah keradangan yang menyakitkan dan membengkak yang berlaku di bahagian di
tendon, sendi. Sendi
metatarsal-phalangeal di tapak kaki merupakan tempat yang biasa terjadinya gout. Ia mungkin gout biasa
atau mungkin tanda-tanda penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy
dan tophi. Ia disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang menghablur dan
disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling.
PUNCA GOUT
Gout boleh berlaku disebabkan
beberapa faktor termasuk pemakanan, genetik, dan masalah pada buah pinggang. Ia
adalah sebahagian daripada penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik
akibat asid urik (bahan buangan yang terhasil daripada pemecahan purin
(protein); berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama
pada kaki dan menyebabkan rasa sakit.
Asid urik yang mendap ini lama-kelamaan
akan menghasilkan hablur garam. Hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit pada sendi.
Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang berlaku daripada tapak ibu jari
kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.
Banyak makanan tinggi protein seperti
makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi purine yang menjadi
puncanya. Pemecahan purine dalam makanan ini akhirnya boleh menyebabkan gout.
Purine ditukarkan ke bentuk asid urik semasa metabolisme tisu-tisu rosak dan
koyak. Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang banyak makan daging merah
dan makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50 peratus.
CARA MENGATASI GOUT
Amalkan diet rendah purine.
Sederhanakan pengambilan makanan berprotein yang mengandungi purine seperti
organ dalaman (paru, hati), bilis, sardin, herring, telur ikan, kekacang,
alkohol, lemak haiwan, asparagus, bunga kobis, cendawan dan yis (roti putih dan
roti manis). Ceri dan strawberi
dikatakan mampu mengurangkan asid urik.
Minum banyak cecair, terutamanya air,
untuk mecairkan dan membantu proses penyingkiran urate.
Kawal berat badan - kegemukan boleh
menjejaskan keupayaan badan menyingkirkan asid urik.
No comments:
Post a Comment